10 de novembre del 2012

RICS I POBRES... POLÍTICS


Una vegada més els mitjans de comunicació, sobre tot, els que s'ha nomenen "de proximitat", han demostrat la seva sensibilitat amb els problemes socials; el divendres se celebraven diferents actes electorals a la ciutat de Girona, un debat organitzat per una emissora de ràdio, privada, i un diari, privat, i un altre organitzat per la Mesa d'Entitats per la Participació i la Xarxa pels Drets Socials de Girona, dues associacions de participació ciutadana.
El que aquí escriu, en un atac d'innocència política, vaig comunicar a un mitjà de comunicació "de proximitat" la celebració del debat, ja que un dels participants, el cap de llista del Partit Republicà d'Esquerres, és el meu fill, i se'm va assegurar que una persona d'informatius es desplaçaria fins al local per tal de prendre unes imatges i poder fer una petita notícia en el següent informatiu... però... sorpresa!, ningú va venir... i cap altre mitjà de comunicació, a excepció del diari de Girona, que casualment organitzava l'altre debat, però ni la televisió ni altres diaris van fer acte de presència. No tindria cap importància si no fos per les connotacions polítiques que sembla que comporta.
En el debat de la Ser i Diari de Girona participaven els caps de llista dels partits en representació al parlament, en el debat de la Mesa d'Entitats per la Participació i la Xarxa pels Drets Socials de Girona, participaven tots els partits que es presenten per la demarcació de Girona, a excepció dels que van declinar la invitació, en total va ser 10. Per la informació del Diari de Girona, en el debat per ells organitzat, va ser "un debat agitat i amb posicions molt confrontades, tot i que amb poques propostes de futur. Els candidats dels sis partits gironins amb representació parlamentària van protagonitzar ahir una hora i mitja de discussió al voltant de la independència, les retallades, les infraestructures i la crisi econòmica." En el debat organitzat per a Mesa d'Entitats per la Participació i la Xarxa pels Drets Socials de Girona, es van tractar temes com sanitat, ensenyament, habitatge, infraestructures, educació i Aigües del Ter.
El primer debat va ser estrictament pamfletari i propagandístic, sense solucions reals i sense cap sensibilitat cap a els ciutadans, l'altre un intent de oferir i proposar solucions als problemes reals dels ciutadans, en el primer es va parlar de independentisme, en el segon de les persones, potser el problema era que en un estaven els caps de llista dels 6 partits amb representació i a l'altre els cap de llista dels que no tenen representació i els segons o tercers o quarts dels que si tenen, però el problema no és quin tipus de debat es va celebrar en cada lloc sinó en el tractament que la premsa va donar a cada un.
Perquè, una televisió de proximitat no va enregistrar un debat en el que es parlaven dels problemes reals de la ciutadania?. Era, potser, més important satisfer l'ambició narcisista d'uns polítics que només intenten guanyar unes eleccions al preu que sigui, i rebre a canvi futurs favors que proporcionin substanciosos beneficis a base de subvencions?, no acuso a ningú, però sempre que hi han polítics i mitjans de comunicació en mig d'una campanya electoral intercanviant-se favors, és molt difícil no dubtà de la seva honestedat.
Espero que ningú s'ofengui, però potser el problema no és soluciona canviant els polítics, sinó que la solució és canviar la política. En un debat, celebrat a l'espai Caixa va assistir l'alcalde, a l'altre, celebrat a l'aula Magna de la casa de cultura, va assistir el poble, jutgeu vosaltres.