15 de juliol del 2016

Religió? Fanatisme? O tan sols... Incultura?

La resposta podria ser totes tres. Per separat, potser, no són molt perilloses, però juntes formen un còctel explosiu. Els crims més grans de la història s'han fet en nom de la religió i sempre emparats i induïts per gent sense escrúpols que s'aprofita de la ignorància dels més desfavorits econòmicament i culturalment. El cas és que ni l'Islamisme ni el Cristianisme obliguen a matar en el seu nom. Mitjançant la manipulació d'uns texts, que la majoria dels fanàtics seguidors desconeixen, vulgars assassins aconsegueixen que gent desesperada mati en nom d'un Déu.
La crua realitat és que, al cap i la fi, la religió està molt allunyada dels fins que persegueixen els terroristes. Només volen sembrar el terror, aconseguir un poder que democràticament mai tindrien.
Com es pot lluitar contra això? Amb més armes? Ja hem vist que no, amb intervencions militars? O potser la solució és més educació? Alguns d'aquests terroristes vénen de zones marginals, amb problemes d'integració i amb un alt índex d'atur. Altres de zones molt empobrides per polítiques repressives i amb grans manipuladors que en nom de la religió els hi dicten el que han de fer i de pensar. El dia que la religió deixi de tenir influència en l'home, potser tot serà diferent. El dia que l'home aprengui a pensar per si sol i no sota les directrius de persones de dubtosa moralitat, que amagant-se darrere la religió, influeixen en formes de viure i pensar, potser en aquest moment començarà a ser diferent la relació entre cultures. Mai he cregut que mitjançant la direcció d'un ser imaginari els homes puguin viure lliurement. La llibertat no és fer el que un vol, la llibertat és poder pensar el que un vol. El pensament únic que vol establir l'islamisme radical no permet el lliure desenvolupament de la persona, com tampoc el cristianisme radical.
Els governs es preocupen més de combatre el terrorisme que de prevenir-lo. És
més còmode enviar exèrcits que mestres. Els països amb grans nivells d'immigració, prefereixen fomentar els guetos en lloc de la integració i això comporta un allunyament entre les cultures. Potser estic equivocat i la solució es bombardejà i destruir tot el que estigui relacionat amb el terrorisme, encara que seguiré creient que un llibre és molt més poderós que un fusell. També és cert que és una utopia, ja que un poble culte no és un poble sumís i no és manipulable i això als governants no els hi agrada gens.