30 d’abril del 2015

TELEVISIONS SENSE IDENTITAT

Fa uns 30 anys van començar les televisions locals; pocs mitjans, poca professionalitat, pocs diners, però, molta il·lusió.
Informaven dels casaments i de les comunions, de les defuncions o de les festes locals, eren la veritable veu del poble.
Amb el pas dels anys va arribar la professionalització, i van començar a aterrar professionals provinents, sobretot, de Televisió Espanyola i en alguns casos de televisions estrangeres. La qualitat va augmentar, els informatius, bàsicament, tractaven les notícies locals; els plens de l'ajuntament, les inauguracions o els festivals de fi de curs de les escoles locals. Més endavant es feien altres tipus de programes, sobretot de cotxes i de viatges, va ser una moda. També algunes es van atrevir amb magazins de llarga durada o, d'estar per casa, concursos amb premis de tot tipus; pernils, entrades pel cinema... però, va arribar la TDT i tot se'n va anar a norris.

Des del moment en què podien competir amb les grans televisions van començar els problemes.
Les televisions es van omplir de «trepes» que estaven convençuts que ells havien inventat la televisió. Els polítics, veient el poder del mitjà, van col·locar als seus en llocs estratègics; directors de canals locals sense cap tipus de preparació, tan sols la de servir a l'amo de la forma més fidel possible, presentadores i presentadors sense cap preparació ni experiència, periodistes totalment analfabets o tècnics desconeixedors del gremi.
També van aterrar els "famossets" del tres al quart.
A conseqüència de tot això els veritables professionals, que havien ajudat a posar en marxa tot el “tinglado”, van haver de sortir per la porta del darrere.
Ara les televisions locals estan en mans d'empresaris que no tenen ni idea del mitjà.
Les televisions s'associen per fer coses juntes i et trobes que la teva televisió propera ha deixat de ser-ho i en lloc d'informar-te de l'embús del teu carrer t'informa de les pluges a Reus. Hem passat de saber que el fill de la Pepita s'ha casat amb la néta d'en Pep, a conèixer l'entramat de negocis bruts d'un senyor de Lleida.
Han perdut identitat.
Hi ha hores i hores de programació conjunta, que desvirtua totalment l'esperit amb el qual van començar les locals i que porta al televident a passar totalment de la seva televisió local.
L'esperit de televisió de proximitat a mort, ara és una més de l'oferta televisiva i queda enterrada entre un munt de canals.

Espero que en algun moment, algú s'adoni que fer televisió local no és parlar del partit entre el Tortosa i el Manlleu -si no és que ets la televisió d'aquests llocs- és parlar dels equips de la teva ciutat, dels equips base, de l'esport escolar de la teva zona i els informatius han de ser del teu ajuntament, dels teus barris i de la vida dels teus veïns... per saber del que passa en altres llocs ja tenim altres mitjans.

28 d’abril del 2015

El segrest de la democràcia.

Fins ara, i des de fa uns 40 anys, cada ciutadà votava lliurement el que li venia de gust.
Hem vist com guanyaven eleccions, candidats que eren considerats “guapus”, altres perquè representaven unes polítiques diferents, etc., però, ara, estem en un moment en què uns il·luminats, que es consideren en possessió de la veritat per sobre de tots els altres, han decidit que la nostra llibertat s'ha de retallar i obligar-nos a votar allò que ells desitgen, això sí, ens donen l'opció de votar en contra, però no ens permeten escollir el candidat més adient per a solucionar els problemes més propers.
Partits com CiU, ERC, els desertors del PSC i alguns altres, consideren que el veritablement important és la independència i volen convertir unes eleccions municipals, potser les més importants pel ciutadà, en una mena de referèndum. No parlen dels verdaders problemes de la ciutat, no els hi preocupa que hi hagi ciutadans dormint als caixers dels bancs, aquests que tant defensen i rescaten, no els hi preocupen els problemes quotidians de la ciutadania.
A la nostra ciutat, de la que fins ara no havia parlat mai, tenim dos tipus de candidats, els que miren des del final del terme municipal capa endins i els que miren capa fora.

Hi ha candidats que el seu somni és tenir una ciutat sostenible, sense atur, en la que els serveis funcionin i altres que adoren les obres faraòniques, els vols (gastronòmics) i que en la seva ment tan sols viuen hipotètics viatges a Ítaca.
No podem permetre que ens obliguin a decidir entre blanc o negre, no ens poden segrestar aquesta democràcia que tanta feina ens ha costat aconseguir, no podem permetre que la ciutat s'ensorri sota les cendres dels somnis d'inconscients que desconeixen els veritables valors de la democràcia.
El 24 de Maig hem de decidir que volem per a la nostra ciutat, hem de decidir a qui volem que marqui el camí d'una recuperació que els actuals polítics ens neguen.
El 24 de maig hem de donar un cop de puny a la taula i demostrar que no som manipulables, que els temps de tractar al poble d'inculte han passat, hem de demostrar que nosaltres decidim el nostre futur.
Vull pensar que les inquietuds dels ciutadans van més enllà d'independentismes i referèndums, vull pensar que estan preocupats dels problemes de la seva ciutat, dels problemes dels seus barris i dels problemes dels seus veïns. Espero que ens adonem que això de la independència, malauradament no va amb nosaltres. Siguem o no independents, els inútils que ara ens governen ho seguiran fent igual i de la mateixa manera; mirant els seus propis interessos. Per això hem de votar lliurement i escollir uns nous governants, preocupats pels nostres problemes i després, molt de temps després, parlarem d'altres coses.
A vegades crec que, com uns refugiats, anem en una pastera comandada per un capità sense escrúpols que ens promet un viatge capa la llibertat i que, inevitablement, ens porta a una mort segura si no ens rescata algú. Malauradament el que ens rescati ens tornarà al punt de partida, o,ens reclourà en un munt de burocràcia que no permetrà que siguem qui volem ser, per tant, no és millor primer ser lliures i després viatjà a on vulguem?