7 de març del 2016

Pedro Sánchez i el gat de Schrödinger.

Imaginem un gat dins d'una caixa completament opaca. En el seu interior s'instal·la un mecanisme que uneix un detector d'electrons a un martell. I, just sota el martell, un pot de vidre amb una dosi de verí letal per al gat. Si el detector capta un electró activarà el mecanisme, fent que el martell caigui i trenqui el flascó.
Es dispara un electró.
Per lògica, poden succeir dues coses. Pot ser que el detector capti l'electró i activi el mecanisme. En aquest cas, el martell cau, trenca el flascó i el verí s'expandeix per l'interior de la caixa. El gat ho inhala i mor. En obrir la caixa, trobarem al gat mort. O pot ser que l'electró prengui un altre camí i el detector no ho capti, amb el que el mecanisme mai s'activarà, el flascó no es trencarà, i el gat seguirà viu. En aquest cas, en obrir la caixa el gat apareixerà sa i estalvi.
A escala atòmica, ambdues probabilitats es compleixen de manera simultània. Al món quàntic, el gat acaba viu i mort alhora, i tots dos estats són igual de reals. Però, en obrir la caixa, nosaltres només ho veiem viu o mort.
El lector es preguntarà quina és la raó d'aquesta classe de física quàntica i la resposta és molt senzilla... o no, o les dues coses a la vegada.
El PSOE és l'electró que s'ha disparat, pot anar cap a la dreta, C's, i activar el
detector que trenca el recipient a on està el verí, el PP, i mata al gat, nosaltres els ciutadans. L'electró va cap a l'esquerra, Podemos-IU-Compromís..., i el detector no s'activa i el gat, nosaltres, seguim vius.
Malauradament, com no sabem si l'electró-PSOE finalment anirà cap a la dreta-C's o l'esquerra-Podemos, nosaltres, els gats, podem estar vius o morts, o les dues cosses al mateix temps.
De moment l'intent d'anar cap a la dreta ha fet fallida i esperem que amb retard no trenqui el recipient i el gat mori.
Hi ha una altra oportunitat d'intentar salvar al gat, però tot sembla que el veritablement important no és salvar al gat sinó sortir reforçats de cara a unes pròximes eleccions. La caixa segueix tancada i el gat viu o mort o totes dues opcions, però segur que si, el gat, aconsegueix sortir, de la caixa, sortirà molt malmès.
La supèrbia d'uns, l'afany de poder dels altres i la por de perdre el poder i que tot rebenti dels tercers està fent que ningú faci el pas necessari per desencallar una situació que ja fa massa temps que dura.

El pitjor d'un PP una altra vegada al poder no són les retallades, no són les lleis repressives; és la venjança contra un poble que no els ha votat i contra uns partits que intenten privar-los de seguir manant per amagar tota la corrupció que té a les seves files.
Si no s'arriba a un pacte i les pròximes eleccions les guanya la dreta ja ens podem preparar, els anys de foscor, que tots volem oblidar, poden tornar i a les hores potser sí que el gat estarà definitivament mort.