30 d’abril del 2015

TELEVISIONS SENSE IDENTITAT

Fa uns 30 anys van començar les televisions locals; pocs mitjans, poca professionalitat, pocs diners, però, molta il·lusió.
Informaven dels casaments i de les comunions, de les defuncions o de les festes locals, eren la veritable veu del poble.
Amb el pas dels anys va arribar la professionalització, i van començar a aterrar professionals provinents, sobretot, de Televisió Espanyola i en alguns casos de televisions estrangeres. La qualitat va augmentar, els informatius, bàsicament, tractaven les notícies locals; els plens de l'ajuntament, les inauguracions o els festivals de fi de curs de les escoles locals. Més endavant es feien altres tipus de programes, sobretot de cotxes i de viatges, va ser una moda. També algunes es van atrevir amb magazins de llarga durada o, d'estar per casa, concursos amb premis de tot tipus; pernils, entrades pel cinema... però, va arribar la TDT i tot se'n va anar a norris.

Des del moment en què podien competir amb les grans televisions van començar els problemes.
Les televisions es van omplir de «trepes» que estaven convençuts que ells havien inventat la televisió. Els polítics, veient el poder del mitjà, van col·locar als seus en llocs estratègics; directors de canals locals sense cap tipus de preparació, tan sols la de servir a l'amo de la forma més fidel possible, presentadores i presentadors sense cap preparació ni experiència, periodistes totalment analfabets o tècnics desconeixedors del gremi.
També van aterrar els "famossets" del tres al quart.
A conseqüència de tot això els veritables professionals, que havien ajudat a posar en marxa tot el “tinglado”, van haver de sortir per la porta del darrere.
Ara les televisions locals estan en mans d'empresaris que no tenen ni idea del mitjà.
Les televisions s'associen per fer coses juntes i et trobes que la teva televisió propera ha deixat de ser-ho i en lloc d'informar-te de l'embús del teu carrer t'informa de les pluges a Reus. Hem passat de saber que el fill de la Pepita s'ha casat amb la néta d'en Pep, a conèixer l'entramat de negocis bruts d'un senyor de Lleida.
Han perdut identitat.
Hi ha hores i hores de programació conjunta, que desvirtua totalment l'esperit amb el qual van començar les locals i que porta al televident a passar totalment de la seva televisió local.
L'esperit de televisió de proximitat a mort, ara és una més de l'oferta televisiva i queda enterrada entre un munt de canals.

Espero que en algun moment, algú s'adoni que fer televisió local no és parlar del partit entre el Tortosa i el Manlleu -si no és que ets la televisió d'aquests llocs- és parlar dels equips de la teva ciutat, dels equips base, de l'esport escolar de la teva zona i els informatius han de ser del teu ajuntament, dels teus barris i de la vida dels teus veïns... per saber del que passa en altres llocs ja tenim altres mitjans.